Alles over crypto belasting

Heb je goede winsten gemaakt met cryptovaluta? Dat is fijn voor jou maar ook voor de belastingdienst. Je dient er namelijk wel rekening mee te houden dat je over jouw crypto vermogen nog belasting moet betalen. Wacht dus nog even met het aanschaffen van die nieuwe auto en bereken eerst wat je de fiscus nog verschuldigd bent. Ik vertel je waar je jouw crypto saldo moet opgeven en waar je rekening mee moet houden.

Aangifte crypto bij belastingdienst, een verplichting of een keuze?

Op de bovenstaande vraag kun je zelf natuurlijk wel een antwoord geven. Iedereen in Nederland is verplicht om aangifte te doen voor zijn crypto vermogen. Deze aangifte wordt meegenomen bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je voor 14 juli van het volgend jaar moet hebben doorgegeven wat de waarde van jouw crypto portfolio was op 1 januari van het belastingjaar. Het maakt dus niet uit wat het crypto saldo is voor de rest van het jaar. Met andere woorden, wanneer je aangifte wilt doen over belastingjaar 2021 dan vermeld je jouw crypto saldo van 1 januari 2021. Dit geef je door voor 14 juli 2022. Het is dus handig om dit saldo voor jezelf op te schrijven, al kun je dit bij de meeste crypto exchanges ook makkelijk achterhalen. Sommige Nederlandse crypto beurzen sturen je zelfs een financieel jaaroverzicht toe.

Box 1, 2 of 3?

Je kent de termen vast wel, belasting wordt berekend over jouw inkomen of vermogen in box 1, 2 of 3. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Eigenlijk is dit redelijk eenvoudig uit te leggen. Want leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker 😉.

Wanneer je investeert in cryptovaluta dan ziet de belastingdienst dit als belegd vermogen en valt dit in box 3. Wat bijvoorbeeld ook in box 3 wordt belast zijn vermogen uit beleggingen (oa. aandelen) en spaargeld. Het wordt een ander verhaal als jij van het handelen in cryptovaluta jouw bedrijf hebt gemaakt. Dit is onder andere het geval bij zogenaamde daghandelaren of wanneer je Bitcoins mined. Deze inkomsten uit cryptovaluta worden belast in box 1. Wordt jouw salaris uitbetaald in cryptovaluta? Dan wordt dit ook belast in box 1. Nb. box 1 = belastbaar inkomen uit werk en woning.

Mijn crypto vermogen valt in box 3, hoeveel betaal ik dan?

De belangrijkste vraag is niet verrassend: ‘wat moet ik betalen aan de belastingdienst?’. Op het moment van schrijven (september 2022) is het heffingsvrije vermogen in box 3 vastgesteld op € 50.000,-. In Jip en Janneke taal betekent dit dat je geen belasting hoeft te betalen wanneer de waarde van al jouw belegd vermogen (spaargeld en vermogen uit beleggingen) lager is dan € 50.000,-. Voor de duidelijkheid, jouw cryptosaldo valt onder vermogen uit beleggingen. Het wordt echter nog mooier als je een partner hebt (fiscaal partner) want dan ligt het heffingsvrije deel op € 100.000,-. Eigenlijk kun je dus best wel een redelijk vermogen opbouwen uit sparen en beleggen alvorens je er belasting over moet betalen!

Dan rest verder nog de vraag hoeveel belasting je gaat betalen als jouw belegd vermogen wel boven het heffingsvrije deel uitkomt. Het onderstaande overzicht voor belastingjaar 2021 geeft daar duidelijkheid in. Informatie vanuit de Belastingdienst vind je hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/cryptovaluta

Crypto belasting tarieven uit vermogenBron: belastingdienst.nl

Belasting in box 1

Wanneer je inkomen verkrijgt uit cryptovaluta dan wordt dit belast in box 1. Het nadeel hiervan is dat je in box 1 veel meer belasting betaalt dan in box 1. Op het moment van schrijven (september 2022) wordt het belastbaar inkomen uit werk en woning in box 1 met 37,10% belast voor een inkomen tot € 68.508,- en 49,50% over een inkomen vanaf € 68.508,-. Bron: belastingdienst.nl.

Belasting in box 2

Wanneer je vanuit een BV dagelijks handelt in cryptovaluta, cryptovaluta mined of je beheert tegen een vergoeding crypto vermogen of crypto apparatuur, dan wordt het resultaat belast met vennootschapsbelasting in box 2.

Moet ik ook BTW betalen over cryptovaluta?

Nee, er wordt geen btw geheven over cryptovaluta omdat het betaalmiddelen zijn. Let op, er zijn wel enkele uitzonderingen. Je accountant of belastingadviseur kan je hier wellicht meer over vertellen.

Wat gebeurt er als ik mijn inkomen of vermogen uit crypto niet opgeef bij de belastingdienst?

Je zult je misschien wel afvragen waarom je jouw crypto vermogen moet opgeven bij de Belastingdienst, want cryptovaluta zijn toch niet traceerbaar? Hoe kan de belastingdienst dan weten of je cryptovaluta bezit? Cryptomunten zijn zichtbaarder dan jij denkt, ze zijn met een duur woord ‘pseudoanoniem’. Cryptovaluta worden niet met je persoonsgegevens opgeslagen maar met een adres aan een crypto wallet gekoppeld. Nederlandse cryptobeurzen (exchanges waar je cryptovaluta kunt kopen en verkopen) voeren een registratie bij de Nederlandse Bank de KYC-procedure uit. KYC is een ander woord voor ‘Know Your Customer’. Deze cryptobeurzen controleren dus de identiteit van hun gebruikers. Het is bij deze beurzen bekend wie welke cryptomunten bezit en voor welke  bedragen. Op deze manier kan de belastingdienst navraag doen aangaande iemands crypto vermogen. Crypto is dus minder anoniem dan de meeste mensen denken!

Als je ervoor kiest om je vermogen of inkomen uit cryptovaluta niet op te geven bij de Belastingdienst dan speel je met vuur. De fiscus ziet dit als ‘verhuld vermogen’. Het gevolg? Een boete die flink kan oplopen, tot wel 300% van de te betalen belasting per jaar. In het ergste geval kun je zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Nieuwe wetgeving omtrent cryptovaluta

In de nabije toekomst (vanaf 2024) moeten cryptobeurzen en brokers waarschijnlijk aan dezelfde eisen voldoen als de traditionele financiële wereld. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met een strengere wetgeving rondom cryptovaluta zodat de handel in cryptovaluta beter kan worden gereguleerd.

Disclaimer: neem altijd contact op met je boekhouder, belastingadviseur of accountant bij vragen over belastingaangiften voor inkomen of vermogen uit cryptovaluta. Wij stellen ons niet aansprakelijk voor bovengenoemde informatie. Kijk voor de zekerheid ook altijd even op de website van de belastingdienst. Alle uitingen van DeCryptohulp.nl, inclusief alle diensten en correspondentie, zijn de professionele mening van deCryptohulp.nl en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om over te gaan tot de aankoop van cryptocurrencies (ook wel crypto genoemd) en/of daarin te investeren.