Wat betekent een altcoin season?

Misschien heb je er al eens van gehoord, een altseason. Waarschijnlijk omdat je deze term veel bent tegengekomen op het internet of hebt gehoord van diverse crypto Youtubers. Met een altseason wordt eigenlijk een altcoin season (altcoin seizoen) bedoeld. Het is een periode waarin de koersen van altcoins sterker stijgen dan die van Bitcoin. Zo’n periode van sterke koersstijgingen wordt ook wel een bullrun of bullmarket genoemd.

Voor de duidelijkheid, altcoins zijn alle cryptomunten behalve Bitcoin. Dit wil trouwens nog niet zeggen dat de koersen van alle altcoins ook stijgen tijdens een altcoin season. Gemiddeld genomen stijgen de koersen van alle altcoins tezamen wel harder dan die van Bitcoin. Er wordt meestal pas gesproken over een altseason wanneer Bitcoin reeds een flinke stijging in de koers heeft meegemaakt, dat is het moment wanneer de speculaties over een altseason steeds vaker worden genoemd. Wanneer je de term altseason via de media hoort is het trouwens meestal al te laat om in te stappen, pas dus op met FOMO (fear of missing out). Je zult dus op een andere manier moeten achterhalen wanneer een altseason begint en wat een juist moment is om jouw favoriete cryptocoins te kopen.

Wanneer een altseason?

Over het algemeen trekt Bitcoin de kar, dus het geld stroomt eerst naar Bitcoin en daarna naar alts. Dat komt omdat het vertrouwen in Bitcoin het grootst is, deze munt heeft immers het grootste marktaandeel. Daarna stroomt het geld naar andere cryptomunten met een groot marktaandeel en tot slot zijn coins met een relatief klein marktaandeel aan bod. Uiteraard betekent dit niet dat Bitcoin en altcoins met een groot marktaandeel niet meer stijgen als het geld naar kleinere coins stroomt. Het 1 sluit het ander niet uit en garanties zijn er niet.

Ook kan het zijn dat cryptomunten uit een bepaalde categorie ineens ontzettend populair zijn. Ook daarin zie je dat de grotere altcoins meestal de kar trekken. Het geld stroomt eerst naar grotere altcoins en daarna naar cryptomunten met een minder groot marktaandeel in dezelfde categorie.

Een goede manier om een aanstaande altcoin run te herkennen is door naar de dominantie van Bitcoin te kijken. Je kijkt hierbij naar het marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van altcoins. Wanneer de Bitcoin dominantie sterk daalt betekent dit dus dat altcoins sterk stijgen. Een handige tool hiervoor vind je op Blockchaincenter.net

Hoe lang duurt een altcoin season?

We spreken van een altseason als de koersen van altcoins over het algemeen voor een langere periode stijgen. Zo’n periode kun je herkennen aan een stijgende trend en duurt vaak enkele weken of zelfs maanden. Op het moment van schrijven (oktober 2022) is de trend bijvoorbeeld al bijna een jaar dalende. Zo’n fase van dalende koersen kan dus best lang duren. Toch kan een altseason meerdere keren per jaar voorkomen. Dit kan zoals gezegd ook een altseason uit een bepaalde categorie zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de NFT hype van 2021. Het meest bekende voorbeeld van een altcoin seizoen is de altcoin bullmarket van eind 2017. Waar de Bitcoin koers destijds al dalende was stegen de koersen van veel altcoins enorm, sommige met meer dan 600% in 1 maand!  

Wanneer altcoins kopen of verkopen?

Als het goed is kun je door middel van de bovenstaande informatie inmiddels redelijk goed inschatten wanneer het een altcoin seizoen is. Toch blijft het voor de gemiddelde onervaren investeerder ontzettend lastig om een goed koop- of verkoopmoment te bepalen. Het is namelijk al lastig genoeg om een juist koop- of verkoopmoment voor Bitcoin te bepalen, laat staan voor altcoins. Daarnaast is het handelen in altcoins risicovoller dan het investeren in Bitcoin. Cryptomunten kunnen hard stijgen, maar net zo hard dalen. Door enkele simpele maar zeer effectieve tools te gebruiken kun je eenvoudig het juiste koop- en verkoopmoment bepalen voor Bitcoin. Ik leg je dit graag uit tijdens een adviesgesprek. Tijdens een crypto adviesgesprek leg ik je tevens uit welke altcoins interessant zijn en wat een goed koop- of verkoopmoment is.

Disclaimer:

Alle uitingen van DeCryptohulp.nl, inclusief alle diensten en correspondentie, zijn de professionele mening van deCryptohulp.nl en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om over te gaan tot de aankoop van cryptocurrencies (ook wel crypto genoemd) en/of daarin te investeren.